Мисия Лаута 4

Повече от 100 доброволци на BraVo, Пловдив се включиха в традиционното почистване от изсъхнали и паднали дървета в парк Лаута Заедно с тях бяха и общинските съветници и зам. кметовете на сдружението. Заедно успяхме да разчистим голям терен в западния край на гората.

Обединените усилия на десетки пловдивски семейства, спортисти и доброволци дават видими резултати в парка.

Разчистени 100 декара, събрано и изнесено огромно количество изгнила дървесина, огромен ентусиазъм и стотици усмивки! Това е равносметката от „Мисия Лаута 4”, която се проведе на 23 март. За четвърта поредна година десетки граждани се включиха, за да помогнат в почистването на един от най-големите паркове в града. 

Тази година акцията събра рекорден брой доброволци – близо 600 души, между които имаше и страшно много деца. Някои бяха дошли с родителите си, а други – със спортните клубове, в които тренират. Сред активните участници  бяха кметът на града Костадин Димитров, който е един от инициаторите на Мисия Лаута, председателят на Общински съвет Атанас Узунов, зам. кметовете Иван Стоянов, Савина Петкова, Владимир Темелков, Николай Бухалов, кметът на район „Тракия” Георги Гатев, кметът на „Източен“ Емил Русинов и много служители на администрацията.

В продължение на 2 седмици служители на „Паркове и градини”, Доброволно формирование „Пловдив 112“ и Аварийно спасяване „Пловдив“ рязаха паднали и опасни дървета, които днес бяха изнесени от доброволците, сортирани и подготвени за извозване към базите. В акцията традиционно се включиха дамите от клуб „Здраве”,  спортистите от джудо клуб „Гладиатори“, АСТК „Тракия“, Волейболен клуб „Марица“, ДГ „Таня Савичева“, доброволци от „Втори дом“, детският футболен отбор на „Локомотив” , фенклубът „Локомотив“, отборът по борба на „Локомотив“, клубове по карате и др. Директорът на „Паркове и градини“ Ангел Георгиев благодари на всички участници за неоценимата помощ със спасяването на парка. 

„Правим го за децата ни. Тук сме с тях, за да им покажем колко е важно да се грижат за природата, да пазят чистота и да помагат. Надяваме се с общи усилия да запазим парка”, заяви Донка Георгиева, която бе дошла на акцията с двамата си сина.

„Знаем, че наведнъж няма да стане, но четири години след първата акцията гората вече изглежда доста по-добре. Аз съм тук почти всеки ден, тук си почивам както никъде другаде и затова приветствам всяка инициатива, чиято цел е да съхрани и облагороди Лаута”, допълни Силвия Петрова.

Тази година към акцията се присъединиха и хора от други квартали. „Може би инициативата трябва да се разшири и да обхване и другите големи паркове в Пловдив – Гребна база, Розариума, Младежки хълм.”, коментира Светослав Енчев от „Браво , Пловдив”. Според него такива инициативи обединяват хората и ги правят съпричастни към проблемите в града.

„Винаги можем да кажем, че това не е наша работа и да чакаме на общината, но това е нашият град, ние всички живеем в него и е наша отговорността да го пазим чист и зелен. Да отделиш два часа от личното си време е възможно, а сами виждате , когато го направят много хора какви са резултатите” коментира Иво Христев от „Браво, Пловдив“ , който е зам. кмет на район „Тракия”.

Кметът Костадин Димитров даде заявка, че след разчистването на Лаута , ще започне и поетапно залесяване с устойчиви видове.