Зарибяване на река Марица

Над 2 000 броя европейски сом и амур бяха разселени в река Марица. Акцията беше съвместна инициатива на пловдивски рибари и сдружение „BraVo, Пловдив“. Сред членовете на сдружението и доброволците има доста запалени любители на риболова. Рибарите ежегодно зарибяват реката със собствени средства. Тази година те отново са събрали определена сума, но количествата, които ще пуснат, са доста по-големи, благодарение на допълнителното финансиране от сдружението.

Зарибяването на Марица е част от кампанията, която „Браво, Пловдив“ води за социализацията на река Марица. Предишният уикенд Веселин Костов се пусна с каяк по реката, за да покаже как изглежда в момента тя. 

За съжаление докато за повечето градове реката обикновено е сърцето на града, то в Пловдив реката е откъсната от градския пейзаж. Тя е един от най-важните елементи в екосистемата на града, но пловдивчани са загубили връзката си с нея, а тя се е свила в коритото си, притисната от храсти и новопоявили се лонгозни горички и живее собствен живот.

Ние в „Браво, Пловдив“ сме категорични, че реката трябва да бъде място за култура, бизнес, спорт и отдих чрез благоустрояване на крайбрежните зони, изграждане на паркови рекреационни и атракционни зони. Затова ще настояваме това да бъде и основна точка в работата на следващото управление на града.

Вижте и кратко видео от акцията по зарибяването.